Онлайн конкурсите – да или да?

Онлайн конкурсите са една подценявана възможност да усъвършенстваш себе си. Колко пъти си виждал онлайн конкурс, за област, в която сте наистина добър или имаш желание да се развиваш? Много пъти, нали? Сещаш ли се как безцелно си скролваш в социалните мрежи и новината те бомбардира? Конкурс за есе, фотография, видео, аудио – безброй теми и полета за изява, които те приканват да покажеш своя талант. Участвал ли си? Не!? Може би мислиш, че не си достатъчно добър, че едва ли теб биха избрали… и куп други ненужни оправдания. Знам и на мен ми се е случвало…
Нека ти кажа нещо. Първо- СПРИ да подценяваш себе си и ме остави да те убедя защо следващият път като видиш онлайн конкурс, който е близък до личността и уменията ти, трябва да участваш.
Ще изброя само три причини, защо да участваш в подобно начинание:
1. Ще изразиш и развиеш себе си. Без значение дали си писател , фотограф, художник, музикант, певец или имаш интересно хоби. Изрази себе си. Светът, в който живееш ти е дал силата и умението да покажеш себе си по различни начини. Каква по- голяма свобода от това да представиш себе си.
2. Ще получиш обратна връзка. Дори и да не спечелиш конкурса, ще се срещнеш с нови хора и ще получиш обратна връзка за себе си под различни форми. Можеш да видиш на какво ниво са идеите ти. Може да се сдобиеш с нови такива. Може да откриеш съмишленици и да реализирате съвместен проект заедно.
3. Има вероятност да спечелиш награда. Нека предположим, че ти не вярваш в себе си, но има хора, които ще повярват и оценят работата ти на високо ниво. Печелиш конкурс, в който дори не искаше да участваш. За това не пропускай възможността.

Участвала съм в много и различни онлайн конкурси. Не съм печелила нито един към момента, но това не ме спира да участвам отново. Важното е, че има хора, които биха се радвали да видят идеите ми. Някои ги споделят, други не. Но критиката или неуспеха не ме притесняват, мотивират ме. Затова веднага щом се натъкна на интересен конкурс – пробвам себе си. Пробвай и ти! Развивай се!
Автор: Маринела Колева

 

МАРИНЕЛА КОЛЕВА

КЛУБ НА ЖУРНАЛИСТА – АКТИВНИ МЛАДЕЖИ